Druk maar leuk

“Thoh druk he maar het is leuk zo. Beter dat dan een hele dag thuis zitten en niks doen”. Ik heb het jaren niet begrepen. Dat type van mensen. ’s Ochtends vroeg uit bed, keihard werken en ’s avonds uitgewrongen als een natte dweil in bed liggen. Ik kon geen verschrikkelijkere levensstijl bedenken. Of waren ze zoals ik? Eerder doen alsof.

Mijn levensmotto is lang zo geweest dat ik de voormiddag zag als een opwarmertje voor de rest van de dag. De namiddag om uit te bollen naar de avond en de avond om rustig te bekomen van de werkdag. En als iemand het vroeg zei ik steevast hetzelfde. “Druk maar leuk hoor!” Ter illustratie nog even puffen alsof ik net de lastigste dag van het jaar achter de rug had.

Mijn weekends zagen er niet veel beter uit. Een combinatie van uitslapen, eten, koers kijken en gamen. Lachend met die onnozelaars die in het weekend werken. De gekken. Al verplicht zijn van 40u te werken op een week en er dan in het weekend nog wat uren bij plakken? Halvegaren. En toch slaagde ik erin om op zondagavond vermoeid in mijn bed te kruipen. Met een leeg gevoel. Die maandagochtend op het werk: “Hey Alex, hoe was je weekend?” “Thoh Druk maar leuk hoor”.

Mensen die me beter kenden zouden vergeven zijn om me te bestempelen als lui. Liever moe van te weinig werken dan van te veel. Maar ik vermoede al langer dat het niet zo was. Altijd bereid om wat extra uren te doen of bij een collega bij te springen zelfs zonder dat die dat vraagt, of zonder dat die dat wilt. Het zijn niet meteen de kenmerken van de luierik. Die hebben het meestal te druk om te helpen. Maar geen paniek. Dat vinden ze best leuk.

Het is nu pas nu ik mijn studies aan het afronden ben dat ik begin te begrijpen hoe dat kwam. Nu werk ik bijna elke weekavond, werk ik mijn studies af, studeer ik online een extra diploma, volg ik volgende semester een stage en als tussendoortjes probeer ik zoveel mogelijk certificaten te halen. Hoe ik dat tempo vol houd? Simpel, ik doe het graag. Vol afwisseling en leuke mensen om te ontmoeten. Dat mijn sociale leven daar moet bij inboeten neem ik erbij.

Het is dus uit eigen ondervinding dat ik het zeg. De “Druk maar leuk” mens is een probleem die steeds groter wordt in deze maatschappij. Ik raad het iedereen aan. Stel jezelf eens de vraag wat je nu eigenlijk echt hebt gehad aan je week. Had je het echt druk of doe je maar alsof. Hoe hard sta je te springen op zondagavond om maandag weer te mogen gaan werken? En nee, het te druk maar leuk hebben is geen reden om daar niet eens de tijd voor te nemen.

Ik lig niet vaak wakker maar als ik wakker lig is het hiervan. 40 jaar worden en in een job zitten die je beetje bij beetje leeg zuigt. Het is één van de meest gebruikte clichés. “Je moet werken om te leven en niet leven om te werken”. Het zal voor de ene meer waarheid zijn dan voor de andere. Ik geloof er niet in. Als je 5-dagen lang zit af te tellen naar die 2 dagen weekend, dan doe je iets verkeerd. Maar misschien ben ik verkeerd. Ik praat er graag eens over bij een tas koffie. We spreken wel eens af maar ik waarschuw je al. Ik heb het druk maar het is verdomd leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s