Over Neymar, clubliefde en verraad

 

Neymar is deze zomer van het Spaanse swingende Barcelona naar de lichtstad getrokken. Onderweg pikte hij wat zakgeld mee en ook Messi zijn vriendenclubje zal er financieel niet zijn op achteruit gegaan. Maar wat mij vooral opviel gebeurde in de marge. Op de vele forums die het internetland rijk is, of arm het is hoe je het bekijkt, werd met schande gesproken over de verrader Neymar.

Hoe durft Neymar! Het legendarische Barcelona verlaat je toch niet vrijwillig? En toch al zeker niet voor, god help ons, Paris Saint Germain. Die bij elkaar gekochte bende huurlingen. Laten we hopen dat Neymar geen enkele prijs meer wint. Neymar da Silva Santos Júnior of tegenwoordig beter bekend in Catalaanse kringen als Neymar de geldwolf. Een gebrek aan clubliefde!

Clubliefde… Het magische woord is eruit. Voor vele supporters is hun clubliefde onbegrensd. Ik herinner mij een tv-show waar een Brugge supporter weigerde een Anderlechtshirtje aan te doen ondanks dat hij dan een paar duizenden Euro’s zou voor opstrijken. Bussen worden in elkaar geslagen omdat je toevallig supporter ben van een ploeg met een ander kleur shirtje. De beelden van Figo en een varkenskop staan nog op mijn netvlies gebrand. Voor de “iets” jongere fan, zoek het eens op.

Misschien ligt het aan mij. Heb ik geen clubliefde of kom ik wat passie voor mijn club te kort. Als “mijn” ploeg Arsenal geklopt wordt door grote rivaal de Spurs ben ik de eerste om mijn spursvrienden proficiat te wensen. Als een speler naar een rivaal vertrekt hoop ik dat hij daar veel succes kent. Als een scheidsrechter een ongelukkige penalty fluit tegen mijn ploeg ga ik niet roepen dat de bond die ploeg liever kampioen ziet worden. Dat wel doen heeft voor mij eerder iets te maken met spijkers en laagwater.

Maar het zal wel aan mij liggen. Dat ik sporters niet zie als eigendom van een club zoals een doelpaal of een urinoir. Het zal wel aan mij liggen dat ik spelers zie als mensen met dromen, zoekend naar een uitdaging die soms niet voor de hand ligt. Het zal wel aan mij liggen dat zelfs als een speler puur voor het geld van club veranderd dat ik dat begrijp. Het zal wel aan mij liggen dat ik hoop dat mensen die kritiek hebben de volgende keer dat ze opslag najagen de vraag krijgen: “Hoe? En je bedrijfsliefde dan?” Het zal wel aan mij liggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s