Cristiano: Goed, gek of goed gek?

De laatste trap is gegeven. 24 landen hebben gedroomd om de beker in de lucht te kunnen duwen maar alleen Portugal is daar in geslaagd. Of moet ik zeggen alleen Ronaldo is daar in geslaagd ? Want dat is het uiteindelijk wel. Een ploeg staat of valt met zijn grote ster. En in het geval van Ronaldo is dat dubbel en dik het geval.

De vleesgeworden Commedia dell’arte. Altijd op het randje van ontploffen. Als hij het niet kan met de bal dan maar zonder bal. Verdeeld het spel op het veld en meningen naast het veld. De een verdenkt hem van ongeëvenaard egoïsme voor de andere is hij een wereldster met een hart voor kinderen. Ongeremde winnaarsmentaliteit of gewoon een slechte verliezer?

Cristiano is een genie. Dat werd me helemaal duidelijk in de finale. Hij had al het hele Wk gezien dat hij eerder de mentale leider was dan de voetballende leider. Spelers als Nani, Pepe en Renato Sanchez speelden een even sterk Wk als hij. Dus moest hij op zoek naar een manier waarop alweer hij de grote man kon zijn. Hij stopte Payet wat zakgeld toe met een duidelijke boodschap. “Je speelt niet alleen een slechte match in de finale maar geef me ook een klein tikje”

Payet vervulde de taak met prachtig plichtsbesef. Verkocht Ronaldo een trap en de Portugees kon na redelijk wat gehuppel en tranen van het veld. Het hele land huilde met hun idool. Neutrale supporters trokken de Portugese kleuren aan en de vrouwen van de wereld wouden de arme jongen tegen hun borst trekken. Waar in het begin de ploeg speelde voor Land en koning was het nu voor Cristiano en Ronaldo. Hun kopman had het ultieme offer gegeven.

Maar daar stopte het genie van Ronaldo niet. Hij kwam terug voor de verleningen. Had in de tweede helft gezien dat hun bondscoach nog wat extra vuur nodig had. Tussendoor een goddelijke ingeving zoals alleen hij die kon hebben. Dat Eder zou scoren had hij in de sterren gelezen. Vol vertrouwen in wat Cristiano hem had ingefluisterd knalde die dan maar eens op goal. De bal vloog zoals voorspeld tegen de netten. De Beker was een kwestie van tijd. Zoals God voorspeld had.

En daar gaat het hem om. Niet zoals in Panenka over looplijnen en tactische meesterzetten. Het gaat over winnen en verliezen. De bal die meer in de netten ligt bij de tegenstander dan bij jou. Emotie op en naast het veld. Supporters die uitfluiten en toezingen. Voetbal verdeeld op en naast het veld. Doet alles om de belangrijkste sport van de wereld te zijn. Cristiano Ronaldo, metafoor voor het moderne voetbal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s